Шумен и региона
08.10.2018 | 07:45
Новата седмица започва със слънце и слаб вятър, така ще е поне до сряда, до края на работната седмица са възможни краткотрайни валежи на отделни места, според прогнозата на НИМХ. Максималните температури днес ще са между 20 и 25 градуса. В планините ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 17 градуса, на 2000 м - около 11 градуса. По Черноморието ще преобладава слънчево време, преди обяд на отделни места видимостта ще е намалена. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 19 и 22 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Температурата на морската вода ще е 20-21 градуса.
05.10.2018 | 09:41
От много време планирам един разговор. Почти всяка сутрин пия кафето си в едно шуменско кафене и ги виждам. Едни хора, които са се превърнали в нещо като градски легенди. За тях през последните години почти не се говори. От време на време се появяват новини за конфискувани монети и възможните наказания за този у когото са открити. Но темата за иманярите е на заден план. Успях да убедя един от тези хора да поговорим. Няма да ви кажа как се казва. Той бе учудващо откровен и ми разказа твърде интересни неща.
Какво се промени в иманярския свят през последните години?
Нищо не се е променило. Иманярството си съществува, само дето големите купувачи се свиха. Напънаха ги нещо. От там нещата станаха по-трудни. България е разделена на райони. Всеки от големите прекупвачи си има район. Не можеш да прескочиш никого. Не можеш да отидеш на по-горно ниво. Отиваш при дребната рибка, тя – при по-едрата и така… Нещата се движат по веригата.
Като че ли вече няма големи находки? Или просто ние не знаем за тях?
Няма вече. Дреболии…Преди години излизаха сериозни находки. В Разградско имаше една огромна находка. 120 000 сребърни денарии. 120 000! Представяш ли си! Количество! Тоз взел, оня взел, ама по-голямата част е в музея. Бай Иван от Нови пазар намери на Червената скала един патриаршески жезъл. С червен рубин и две змийски глави. Красива работа!
Легенди се разказват за конски глави, колесници, гърнета със злато…
Не са легенди. Вярно е. Мога да ти разкажа за бронзова статуетка в естествен ръст, но в този случай, иманярят който е намерил скулптурата е бил добросъвестен и я е предал на Националния музей. В Русенско е намерена. Много работи излизаха. Преди години в центъра на Търново, в една триетажна дискотека, се събирахме всеки месец. И всички знаеха… Там се събираха поне хиляда души. Стока имаше с чували. Каквото се сетиш… Вървеше и се продаваше… Сега спряха да се продават предмети. Вече не се търсят. Навън затегнаха режима и искат документи за произход. За монетите никой не търси произход.
Говори се, че държавата се е месила в иманярските дела.
Че как! По партийна линия се движеха нещата. Със смяната на властта се сменяха и купувачите.
/Докато си говорим, към нас приближава мъж и пита: Абе, какво е станало с някой от нашите? Чух, че ударили някого, ама кой е? Следват обяснения за някакъв новобранец, дето му открили нищо и никакви „три денарчета кьорави“. Разговорът завършва с капитални заключения за туй, колко е смотана държавата./
Та, да продължим. Чувал ли си за крепостта Рециария. На Дунав. Там по комунистическо време копаха с 13 багера. Мангалите копат, милиционерите ги пазят. И това – години наред… Звездите от онези времена вече ги няма. Императора го убиха. Бузата се скри в Австрия…
Ти самият от колко години копаеш и коя ти е най-сериозната находка?
От 1993-та. Имам една разпиляна находка на денарии от II – III век. Имам и разни единични находки – бронзови статуетки, такива работи… Аз не се храня от това. За мен иманярството е хоби. Всъщност, машинкаджиите са толкова много, че могат да бъдат най-голямата партия в България. Страстта е толкова силна, че на плаж да отидеш, носиш си машинката. И събираш стотинки, пръстенчета… Ама и това свърши. Сега всички плажове се търмъчат с трактори и 10 стотинки не можеш да събереш.
А какво става с „големите“ в бранша?
Е, големите са си големи. Те са „колекционери“. Не знам как става, но някак прескачат закона. Примерно Черепа. Божков. Има една от най-големите колекции в света. Официално. И ходи насам – натам да я показва. Ако аз имам една стохилядна част от това, което той притежава, попадам под ударите на закона и влизам в затвора. За него всичко е позволено. По сегашния закон за три мижави монетки може да влезеш в затвора и да те глобят хиляди левове. За три монетки! На един от нашите му прибраха „юбилейките“. Само монети, правени след Освобождението. Дойдоха и ги прибраха! Съвременни монети, български…
Да не ти говоря какви кражби стават в музеите. Нашият музей допреди двайсетина години си го крадяха музейните работници. Един от най-известните хора сред нас беше Доктора – доктор Хараланов. От Шумен. Дойдоха и му прибраха колекцията. Иди сега и попитай в музея къде му е колекцията! Сигурно са останали само хартийките. Знам го от хора, дето са изнасяли златни монети в найлонови торби. Такива работи…
Иманярството има много лица, значи…
О, да. Преди беше романтично. Представи си, излизаш сред природата, ходиш из гората, намираш нещо красиво… Ако решиш – даваш го на музея. Сега и да дадеш находка в музей не можеш. Разпъват те на кръст. Разпитват те. Обискират ти къщата. Пишман ставаш, че си искал да направиш дарение. Лично аз се отказах от тази работа.
Понеже често съм във вашата компания, останал съм с впечатлението, че живеете от спомени.
Да, бе! Ние сме като пенсионерите в градинките. Събираме се и си разказваме какво е било преди 20 – 30 години. Колко хубаво е било и как сме изкарвали по някоя пара. И ако питаш мен, проблемът е в закона. Представи си, че си дете и проявяваш интерес към историята и археологията. Дори да искаш да си посъбереш някоя монета, да я намериш „на очи“ или да си я купиш – не може! От баба и дядо да имаш някоя пара – пак не може. Трябва да отидеш в музея, да легализираш, да правят снимки… Загубено време. И накрая една монета, дето струва 1 лев ти излиза 10 лева. Загубена работа!
Приключваме разговора. Не знам как е при вас, но на мен ми се иска да има продължение…
02.10.2018 | 12:19
Дълго мислих как да ви разкажа за снощната среща на алпиниста Атанас Скатов с негови читатели и почитатели в шуменската РБ „Ст. Чилингиров“. Мислих как да обобщя неговата мотивационна лекция и разказите му за траверси, върхове, кислороден глад и прочее алпинистки работи. Реших, че няма да мога. Затова ви предлагам откъси от споделеното и разказаното. Сигурен съм, че прочитайки това, ще проявите интерес към неговите книги и неговата личност.
„Твърде дълго работих на бюро и в офис. Напуснах работа и се върнах в моя роден град Сливен. Там има перфектни условия за планински туризъм и аз реших, че искам да се занимавам с неща, свързани с планината. Така внезапно станах алпинист.“
„Вярата е основополагаща. Трябва да сте уверени, че целта която сте си поставили е постижима. Изпращайте вашата цел в пространството. Когато мислите за вашите желания и мечти вие ги изпращате в пространството. Аз лично се убедих, че когато вървя в планината, тогава най-силно изпращам желанията си в пространството.“
„Има една тибетска поговорка: „Нашите мисли определят нашите действия. Нашите действия определят нашето ежедневие. Нашето ежедневие определя нашия характер. Нашият характер определя нашата съдба“. За да бъде животът ни щастлив и позитивен, така трябва и да мислим. Винаги завършвам моите лекции с изречението: „Всичко, което сме, е резултат от нашите мисли“. Каквото мислиш – това предизвикваш. Мислете само за хубави неща и ще ви се случва това, за което мислите. Колкото по-позитивен е човек, толкова е по-щастлив в живота“.
„За да преодолееш страховете си, непрекъснато се връщай към своята цел. За мен най-важното за успеха на една експедиция е вярата. Вярата в самия теб. Дали ще стигнеш върха… Случвало ми се е да тръгнем на експедиция и колеги да кажат: „Аз като го гледам тоя връх, може и да не успея да го кача“. Такъв човек не се е качил на връх. Ако веднъж подобна мисъл ти влезе в главата, нямаш никакъв шанс да покориш върха. Никакво негативно мислене!“
02.10.2018 | 07:29
Днес преди обяд над Североизточна България облачността ще е все още значителна, на места с превалявания, които до обяд ще спрат. Над останалата част от страната ще е предимно слънчево, сутринта на места в низините с ниска облачност или мъгла. След обяд от запад ще се появи висока облачност. Ще се затопли и преобладаващите максимални температури ще са между 20° и 25°.
01.10.2018 | 07:34
Оранжев код е обявен днес в 5 области в страната заради обилни валежи. Предупреждението важи за областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас и Варна. В тези райони се очакват значителни валежи - 25-40 л/кв.м, на места до 50-60 л/кв.м, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Жълт код, отново заради валежи, е обявен и в още 13 области: Смолян, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра и Добрич. Там се очакват обема на валежите да е 15-35 л/кв.м. Жълт код важи и за морето край Бургаска област, като вълнението ще е 3-4 бала.
28.09.2018 | 08:19
Над 150 участници от България, Русия и Украйна ще се включат в тазгодишното шесто издание на Международния фестивал за популярна песен „Есенни шуменски вечери“. Официалното откриване ще се състои на 28 септември,петък, от 17.00 часа в градинката пред НЧ „Добри Войников-1856“.
По традиция фестивалът се провежда в рамките на три дни, в които участниците от различните категории показват таланта си пред компетентно жури. За четвърта поредна година Хайгашод Агасян е председател на журито, а членове са Димитър Христов (поет) и Николай Тодоров (ръководител на Вокална формация „Малка серенада“).
Първият панел от конкурсната програма започва веднага след откриването в 17.30 часа в голямата зала на читалището и ще продължи до 18.30 часа.
В 19.00 часа, на откритата сцена ще започне рок концертът на шуменските групи Lost Sensation, Out Of Tune, Ignore The Hate, The Lefties и Chaplin’s Dream.
Днес ще бъде открит и поредният „Карнавал на плодородието“. Ето как изглежда програмата за деня:
17.30 ч. Фолклорен концерт на Ансамблите „Луди млади“, „Шумен“ и „Мадара“
зала „Арена Шумен“, вход свободен
18.00 ч. Дефиле на Ансамблите от Сърбия и Македония, ГДО „М. Биков“ и Мажоретен състав
от Градска градина до пл. „Освобождение“, открита сцена
19.00 ч. Концерт на Ансамблите от Сърбия и Македония и Ансамбъл „Шарено герданче“ – гр. Търговище
пл. „Освобождение“, открита сцена
(при лошо време – Младежки дом)
21.00 ч. Огнено шоу
пл. „Освобождение“, открита сцена
27.09.2018 | 19:20
На днешното заседание на шуменския общински съвет основната тема бе основната ни спортна зала „Арена Шумен“. Основният въпрос беше основателен: Като колко да бъде таксата на бъдещият евентуален концесионер?
Злите езици спрягат за концесионери няколко популярни шуменски имена. Дали зад езиците има реални глави предстои да разберем.
Важното е, че нещата се случиха като на сватба /лек цитат от кмета/. Нали се сещате – „бате Гошо и леля Ванчи дават 100 лв и чушкопек, чичо Стамат дава 50 лв и вентилатор“. Нещо такова стана на заседанието на общинските съветници. Кой какво ще дава и защо – това никому не стана ясно. Важното е, че ядосаха кмета и наддаването няма да започва от 10 000, а ще тръгва от 125 000. Народът обича големите и кръгли цифри. Дали бизнесът ги одобрява- предстои да разберем, също… Съветниците плеснаха с ръце при тез красиви заоблени числа и гласуваха „За“. БСП са си принципно против отдаването на залата на концесия, но тях никой не ги пита. Атакистът Чайлев пък винаги е против. Заради принципа…
Според експерти, историческото решение на шуменския ОбС изобщо не е историческо. То е част от национална стратегия за отдаване на концесия на общински имоти. Важното е, че трябва да се намери концесионер. Именно там е ключът от палатката…
26.09.2018 | 07:25
Обявен за издирване 34-годишен мъж е бил открит мъртъв в гора край шуменското село Вълнари. Сигнал за изчезването на Рейхан М. е подаден от неговите близки на 18 септември тази година. Тялото на младия мъж е намерено в напреднал стадий на разлагане на 21 септември.
На мястото е извършен оглед от прокурор от Окръжната прокуратура в Шумен и полицейски служители.
Образувано е наказателно производство по случая. Интензивните действия по разследването ще дадат отговор за фактите и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта на младия мъж. Назначени са експертизи.
26.09.2018 | 07:15
Средно училище „Йоан Екзарх Български“ беше избрано сред 40-те нови учебни заведения от цялата страната, които ще се включат в Програмата за училища посланици на Европейския парламент през учебната 2018/2019 година. Участието в Програмата ще даде възможност на учениците да осъществят разнообразни дейности – търсене и събиране на информация, създаване на доклади и презентации, изложби и информационни кътове, провеждане на тренинги, състезания, симулационни игри и други, в рамките на които освен знания ще развиват и други умения – работа в екип, лидерство, презентиране и други. Активното учене и интерактивният подход ще провокират развитието на ключовите компетентности на 21-ви век – младите хора да са уверени в себе си, да задават въпроси, да мислят самостоятелно, да разговарят и обсъждат и да прилагат наученото в различни контексти.
25.09.2018 | 18:58
Д-р Атанас Скатов е алпинист, веган, агроном по растителна защита, ентомолог и еколог. Завършил Аграрния университет в Пловдив като първенец на випуска. Защитил е докторат по растителна защита в университета Хумболт в Берлин. Бил е университетски преподавател в София и мениджър на компании в България и Германия. От 12 г. е вегетарианец, от 6 години - веган. Занимава се активно с алпинизъм, плуване, йога, ски, танци. Първият веган, изкачил Еверест, при това два пъти. През 2017 г. стана първият българин, завършил проекта „Седемте континентални първенеца“. Провежда научен експеримент с изкачване на 14-те най-високи върха на Земята - т. нар. Хималайска корона, без консумация на животинска храна. Досега е изкачил 6 върха над 8000 метра: Еверест, Манаслу, Анапурна, Макалу, Лхотце и Чо Ою, който изкачи в средата на май.
На 1 октомври Атанас Скатов ще гостува в РБ „Ст. Чилингиров“ , за да представи своята поредица книги „Над 8000 м“, както и за мотивационна лекция „Как се сбъдва мечта“.
25.09.2018 | 06:18
Във вторник вятърът ще отслабне, но ще остане умерен от северозапад. В сутрешните часове на места в източните райони от страната все още ще превалява, но валежите бързо ще спрат, а облачността над цялата страна ще намалее до слънчево. Максимални температури предимно между 15° и 20°.
В планините ще духа силен северозападен вятър. Ще бъде предимно слънчево с повече облаци преди обяд. През деня температура ще се понижава и след обяд ще бъдат: на 1200 метра около 5°, на 2000 метра минус 1 - 2°.
Над Черноморието преди обяд облачността ще е значителна и на места все още ще има превалявания. Ще духа умерен север-северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще бъдат 18°-20°. Температурата на морската вода е 24°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

Breadcrumbs

Шумен и региона

Считано от 25.05.2018 г. влизат в сила нови европейски изисквания за защита на личните данни. С оглед на това, Ви информираме, че този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Бисквитките на нашия уебсайт НЕ съхраняват идентифицираща личността информация, като имена, адреси, имейл адреси или телефонни номера.